Бизнес под ключ и строги забрани за физическа близост между хората.

...
Бизнес под ключ и строги забрани за физическа близост между хората.
Коментари Харесай

Ефектът на ограниченията върху потребителската кошница на българите

Бизнес под ключ и строги забрани за физическа непосредственост сред хората. С това се сблъска популацията ни от началото на пандемията от Covid-19. Драстичните рестрикции обаче повлияха и върху потребителската кошница на българите. Това стана ясно от думите на икономиста от Института за пазарна стопанска система Калоян Стайков в ефира на.

" В огромна степен потребителската кошница не е доста по-различна, само че се следят съществени промени в някои групи потребителски артикули. Естествено е, когато имате по-малко обществени контакти, работата се прави от у дома, вместо от офиса, стартирате да намалявате разноските за облекла, текстил, облекло, обувки. Всъщност, това са стоките, които са най-силно наранени. Това се дължи на затворените магазини през няколко месеца от миналата година ", разясни Стайков. 

По думите му, другият огромен спад се следи при коли, автомобилни горива, смазочни материали, аварийни елементи. Причината – когато хората не пътуват, тези разноски понижават. 

През 2020 година обаче се нараснали ремонтите, правени са спомагателни покупки за битова техника, фармацевтични медицински артикули, неща от първа нужда и естествено – компютърна и информационна техника, защото част от работата и образованието се изнесоха онлайн, споделя итокомистът. 

" Всъщност първичните упования за рецесията бяха доста по-сериозни, до момента в който видяхме, че резултатът върху пазара на труда и върху възнагражденията не беше толкоз мощен, колкото се очакваше. За предходната година наетите приблизително са намалели с към 68 хиляди души. Докато при възнагражденията продължава да се следи нарастване и то съществено, макар че някои от по-високите бонуси са лимитирани. Възможността за отсрочване на заплащания по главници и лихви по търговски заеми към банките и спомагателни ограничения, бяха ориентирани точно към поддръжка на потреблението. От тази позиция резултатът върху потреблението не беше толкоз мощен, колкото се очакваше ", сподели още Стайков. 

Според него, стопанската система стартира малко по малко да се възвръща. " Шокът от предходната година беше доста внезапен и беше съсредоточен точно напролет. След това обаче видяхме, че и интернационалната търговия, и промишлеността започнаха да се възвръщат, товарният превоз също. И малко по малко стопанската система стартира да преодолява този пролетен потрес, а пък идващото затваряне през есента не удари толкоз отрицателно стопанската система – всички бяха по-подготвени към този момент ", напомни Стайков събитията от предходната година. 

Икономистът предвижда, че последваща рецесия не е изключена – дори в противен случай. " Възстановяването към този момент се предвижда да е малко по-бавно, в сравнение с се очакваше. Виждаме, че в някои страни се следят трендове на закъснение на икономическата интензивност, които са свързани със самата пандемия, в сравнение с с друго ", добави Стайков. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР